Η βιοποικιλότητα διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία των οικοσυστημάτων και στην παροχή οικοσυστημικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της τροφής, βιομάζας, καθαρού νερού κ.α., στοιχεία απαραίτητα για την ανθρώπινη ζωή. Η απώλεια της βιοποικιλότητας οδηγεί στην απώλεια αυτών των υπηρεσιών, καθιστώντας δύσκολη για τις κοινωνίες τη διατήρηση της ανθρώπινης ευημερίας. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) υποχρεούνται να προστατεύουν την απειλούμενη χλωρίδα, πανίδα και τους οικοτόπους τους στο πλαίσιο των Οδηγιών για τα Άγρια Πτηνά 2009/147/ΕΚ και τους Οικοτόπους 92/43/ΕΚ και έχουν προχωρήσει στη δημιουργία Προστατευόμενων Περιοχών (ΠΠ) μέσω του δικτύου των περιοχών Natura 2000. Ωστόσο, η απώλεια της βιοποικιλότητας συνεχίζεται, με το 60% των ειδών και το 77% των τύπων οικοτόπων της Ευρώπης να βρίσκονται υπό δυσμενή κατάσταση διατήρησης. Η παρακολούθηση και η αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας αποτελούν χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες και απαιτούν πλήρη κατανόηση των στοιχείων της βιοποικιλότητας (είδη και βιότοποι τους) και των αλλαγών τους μέσα στον χρόνο και στους χώρους όπου υπάρχουν το οποίο επιτυγχάνεται με την συλλογή επικαιροποιημένων δεδομένων από το πεδίο. Τα παραδοσιακά πρωτόκολλα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας είναι συχνά χρονοβόρα και δαπανηρά, και κατά συνέπεια η ανάγκη για την χρήση τεχνολογιών αιχμής για την ταχεία αλλά παράλληλα εύρωστη αξιολόγηση του πλούτου και της αφθονίας των ειδών και των απειλών που αντιμετωπίζουν είναι πολύ υψηλή. Τα παραδοσιακά πρωτόκολλα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας είναι χρονοβόρα και δαπανηρά και η ανάγκη για την χρήση τεχνολογιών αιχμής για την ταχεία αλλά παράλληλα εύρωστη αξιολόγηση του πλούτου και της αφθονίας των ειδών και των απειλών που αντιμετωπίζουν είναι πολύ υψηλή. Νέα εργαλεία και τεχνολογίες για τη συλλογή και διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων σε μεγάλες χρονικές και χωρικές κλίμακες, όπως οι επίγειοι οπτικοί και ακουστικοί αισθητήρες, η υποστήριξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων σε υποδομές βασισμένες στο σύννεφο (cloud) και Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΣ) είναι κομβικής σημασίας και μπορούν να συμβάλουν: (α) στη διεξαγωγή αποτελεσματικών προγραμμάτων παρακολούθησης για τα απειλούμενα είδη και τους βιοτόπους τους, παρέχοντας πληροφορία για την αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης τους για τις εξαετείς εθνικές εκθέσεις και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες και (β) στην καταγραφή της πίεσης που ασκούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες για την καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων κατά της άγριας ζωής και την αποτελεσματική επιβολή του νόμου, ειδικά σε ΠΠ.
Ο κύριος στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής και ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών για τη δημιουργία ενός συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης απειλούμενων ειδών θηλαστικών και ανθρωπίνων δραστηριοτήτων σε ΠΠ της Ελλάδας ως μέσον υποστήριξης αποφάσεων και κατευθυντήριων γραμμών για τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους τελικούς χρήστες για την προστασία της φύσης.
Οι επιμέρους σκοποί του έργου είναι:
Σκοπός 1: Ανάπτυξη πρωτοκόλλων παρακολούθησης θηλαστικών σε ΠΠ, για την εκτίμηση της κατάστασης διατήρησης των ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος και την ενίσχυση της ικανότητας των διαχειριστών προστατευόμενων περιοχών να συμβάλουν στην προστασία της φύσης.
Σκοπός 2: Βελτίωση των δυνατοτήτων παρακολούθησης της επιβολής της νομοθεσίας για την προστασίας της άγριας ζωής με απευθείας παρακολούθηση της έντασης και της χωροχρονικής κατανομής της δραστηριότητας του κυνηγιού και υλοτομίας σε ΠΠ.
Σκοπός 3: Ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών για έξυπνα κινητά και ταμπλέτες βασισμένες σε υποδομές στο σύννεφο για την ολοκληρωμένη καταγραφή, παρακολούθηση και γεωχωρική αποτύπωση περιβαλλοντικών δεδομένων και ανθρώπινης δραστηριότητας σε ΠΠ.
Σκοπός 4: Διάχυση των αποτελεσμάτων και αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας σχετικά με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής μεταξύ αρμόδιων αρχών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών.