Hit enter to search or ESC to close

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου αναφορικά με την επιστήμη της βιοποικιλότητας σχετίζονται με την προσφορά του στις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας. Πιο συγκεκριμένα το έργο θα παράσχει πληροφορίες για την αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος για εθνικές εκθέσεις και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, για το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, και μπορεί να υποστηρίξει τον σχεδιασμό της διαχείρισης  οικοσυστημάτων (δασικά, λιβαδικά, αγροτικά, κλπ)με βάση την αρχή της πολυλειτουργικότητας καθώς και την εφαρμογή των Οδηγιώνγια τους Οικοτόπους και τα Αγρία Πτηνά στις διάφορες πολιτικές και θα συμβάλει στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα μέχρι το 2020. Επίσης, με την επίδειξη της χρήσης καινοτόμων ερευνητικών υποδομών θα συμβάλλει στην ενίσχυση της πληρότητας των επιστημονικών γνώσεων σχετικά με οικολογικά δεδομένα για τηβιοποικιλότητα μέσα σε ΠΠ. Οι τεχνολογίες επίγειων αισθητήρων και τα δορυφορικά δεδομένα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της βιοποικιλότητας και των υπηρεσιών οικοσυστήματος, σε πολλαπλές χωρικές και χρονικές κλίμακες και την πίεση που ασκούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Το έργο συνεπώς θα συμβάλλει στη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με τις οικολογικές ανάγκες των ειδών υπό εξέταση, την ποιότητα των βιότοπων τους και την ανταπόκρισή τους στις απειλές και τις πιέσεις για το σχεδιασμό αποτελεσματικών σχεδίων δράσης για την επίτευξη οικολογικά βιώσιμης διαχείρισηςσε ΠΠ που να ανταποκρίνεται σε εθνικούς στόχους και να συμμορφώνεται με τις διεθνείς συμφωνίες.

Τα αποτελέσματα του έργου για την κοινωνία είναι η συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στόχος που πρέπει να επιτευχθεί απότη δικτύωση και κατάρτιση των ενδιαφερομένων μερών και των τελικών χρηστών και τη διάδοση των επιτευγμάτων του έργου για την προστασία της φύσης. Η βιολογική ποικιλότητα έχει εγγενή αξία και η αντιμετώπιση της πρόκλησης της απώλειας της βιοποικιλότητας απαιτεί σημαντική ερευνητική προσπάθεια ως βάση για την κοινωνική  αλλαγή. Οι ομάδες-στόχοι, συμπεριλαμβανομένων των φορέων διαχείρισης ΠΠ, των δασαρχείων, και των επιχειρήσεων που σχετίζονται με υπηρεσίες και προϊόντα που αφορούνστην περιβαλλοντική διαχείριση, πρέπει να έχουν πρόσβαση στις γνώσεις και τις καινοτομίες που είναι απαραίτητες για την εδραίωση βιώσιμων σχέσεων και λήψης αποφάσεων, όπου θα εξασφαλίζονται οφέλη από τις οικοσυστημικές υπηρεσίες και θα τηρείται η εγγενής αξία της βιοποικιλότητας.

Τα αποτελέσματα του έργου για την οικονομία έγκεινται στην προσπάθειά του να προσφέρει λύσεις για την ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας. Η βιοποικιλότητα είναι απαραίτητη για την παραγωγή υπηρεσιών οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένης της παροχής τροφίμων, τη ρύθμιση του κλίματος και της ροής των υδάτων, του σχηματισμού εδάφους καθώς και των πολιτιστικών αξιών που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ευημερία. Τα δάση (πιλοτική εφαρμογή σε δασική ΠΠ) παρέχουν ένα ευρύ φάσμα οικοσυστημικών υπηρεσιών (απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, παραγωγή ξυλείας, καθαρισμός υδάτων, κ.α.). Τα μεγάλα θηλαστικά διαδραματίζουν σημαντικό οικολογικό ρόλο στη διατήρηση υγιών δασών με τη διασπορά σπόρων, τη ρύθμιση πληθυσμών φυτικών ειδών και τη διαμόρφωση της δασικής σύνθεσης και δυναμικής, κ.α. Η απώλεια μεγάλων θηλαστικών από τα δάση ισοδυναμεί με απώλεια της λειτουργίας και των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων και οδηγεί σε αλλαγές των δασικών κοινοτήτων και η διαφύλαξη τους κατά συνέπεια είναι επιβεβλημένη.